De ce este important ca piața imobiliară să fie educată

septembrie 13, 2023by Maria Neda

Industria imobiliară este într-o continuă evoluție, iar în acest context, fiecare specialist, de la cei aflați la început de carieră până la manageri, trebuie să-și dedice timp și resurse pentru a se perfecționa constant. Cea mai bună modalitate de a prospera în această industrie este să fim mereu la curent cu cele mai recente tendințe și schimbări, să anticipăm nevoile clienților noștri și să oferim soluții inovatoare.

Costin Nistor, Managing Director,

Fortim Trusted Advisors, an aliance member of BNP Paribas Real Estate

Un aspect esențial al acestui proces este capacitatea de a explica clienților de ce prețurile pe piața imobiliară pot fluctua. Educația este cheia în acest sens. Pentru a face acest lucru cu succes, trebuie să înțelegem nu doar piața rezidențială, ci și piața imobiliară în ansamblu. Piața imobiliară acoperă o gamă largă de proprietăți, inclusiv cele rezidențiale, comerciale, industriale și de investiții. Acest lucru înseamnă că trebuie să fim conștienți de toate subdomeniile acestei piețe și de modul în care ele interacționează între ele.

Specialiștii din industrie trebuie să explice de ce piața imobiliară în ansamblul ei este mult mai complexă decât piața rezidențială. În plus față de factorii care afectează locuințele, cum ar fi cererea și oferta pentru piața rezidențială, sau prețurile la utilități, standardele de calitate sau chiriile pentru clădirile de birouri, trebuie să fim conștienți și de influențele economice, politice și sociale la nivel local, național și global. De asemenea, piața imobiliară este strâns legată de alte sectoare, cum ar fi finanțele și construcțiile, ceea ce înseamnă că trebuie să ne extindem cunoștințele și să colaborăm cu experți din domenii conexe.

În concluzie, pentru a reuși în industria imobiliară, trebuie să ne asigurăm că suntem mereu la curent cu cele mai recente evoluții și să ne perfecționăm constant abilitățile. Educația și înțelegerea profundă a întregii piețe imobiliare ne permit să rămânem relevanți și să oferim clienților noștri valoare reală, ajutându-i să înțeleagă și să profite de oportunitățile care se deschid în acest domeniu în continuă transformare.

Schimbările de pe segmentul de Asset & Property Management

La fel de crucială ca și în vânzările de imobile rezidențiale sau consultanța în piața comercială, dezvoltarea și adaptarea constantă joacă un rol esențial și în segmentul de Asset & Property Management. Aici, trebuie să ne confruntăm cu provocări moderne și actuale, cum ar fi creșterea prețurilor la utilități, fluctuațiile în costurile de întreținere, apariția constantă a noilor tehnologii și evoluția standardelor preferate de chiriași, precum LEED, BREEAM, ESG și procesul de digitalizare. Aceasta înseamnă că, în fiecare moment, trebuie să venim cu soluții inovatoare și să aducem valoare adăugată proprietarilor prin eficientizarea operațiunilor de gestionare a clădirilor.

Studii de caz, validate de piață

În timpul pandemiei de Coronavirus, când totul se închidea și toată lumea aștepta că piața imobiliară să se prăbușească, noi am reușit să închiriem complet o clădire de birouri din Cluj-Napoca, de peste 21.000 mp, proaspăt inaugurată, dar cu un grad de ocupare sub 10%, și să câștigăm încrederea proprietarului, astfel încât să preluăm și serviciile de Property Management.

Încă din 2015, am implementat o soluție de administrare a datelor financiare pentru proprietățile pe care le administram, ceea ce vine natural ca o moștenire a partenerului nostru de alianță, BNP Paribas Real Estate. Știu că pare greu de crezut, dar multe din companiile profesioniste din piață au început implementarea sistemelor similare doar în ultimii 2-3 ani, chiar și azi mai sunt companii care folosesc Excel pentru gestionarea financiară a proprietăților.

Suntem conștienți de importanța educației în industria imobiliară și suntem hotărâți să împărtășim cunoștințele noastre. Acesta este motivul pentru care mă bucur să anunț că voi participa ca lector la BREC Academy, unde voi avea ocazia să contribui la educația și formarea specialiștilor din domeniul imobiliar pe segmentul Asset & Property Management. Prin împărtășirea experienței noastre, sperăm să susținem creșterea nivelului de cunoaștere și calitate din acest sector în continuă evoluție.

Mai multe detalii despre sesiunea de cursuri din această toamnă și despre înscriere găsiți aici

BREC REAL ESTATE ACADEMY 2023-2024 EDITION

Când? Octombrie 2023 – Mai 2024

Ce?  12 module de curs, 48 de ședințe practice, studii de caz, simulări financiare și analiza celor mai complexe proiecte imobiliare din România.

Unde? Cursurile se desfășoară în format hibrid: fizic, două ședințe săptămânale, după ora 19.00 la Sky Hub, centrul de evenimente al Sky Tower sau online, prin platforma Zoom.

Maria Neda